|
2010
Ingen mennesker er ulovlige
– Mens de fleste andre EU-land har gjennomført ulike former for regulariseringer av papirløse immigranters opphold, tillater Norge en voksende underklasse av rettighetsløse mennesker. (9.10.2010)
Les mer
Tre nye grunner til å like sola
KOMMENTAR: I disse tider er det godt å minne seg selv på at sola snart snur. Ventetida kan vi korte ned med å grunne over noen interessante fakta om sola, skriver astrofysiker Øystein Elgarøy. (1.12.2010)
Les mer
Bakkevig burde vite bedre
– Dersom man ikke kan kritisere samarbeidspartnere uten å bli beskyldt for manglende respekt, bør kanskje dialog- og samarbeidsprioriteringer vurderes på nytt av HEFs styrende organer. (12.11.2010)
Les mer
Ateister kan nyte åndelighet
En del ateister får krampe så fort «spiritualitet» og «ateisme» nevnes i samme setning, men jeg tror åndelighet for oss gudløse er den ultimate blasfemi, skriver Ida Jackson. (22.10.2010)
Les mer
Det smittende engasjementet
– Selv ett tettpakket helgeseminar klarer ikke å drepe engasjementet, tross vanskelige tema, tidlige morgenøkter og lite søvn, skriver HU-leder Dan-Raoul Husebø Miranda om sine medlemmer. (29.9.2010)
Les mer
Svenskene kan skylde seg selv
I vårt naboland sitter det mildest talt grumsete partiet Sverigedemokraterna i Riksdagen med 20 mandater. Det er ikke så mye å være overrasket over. (24.9.2010)
Les mer
Universet – en gratis lunsj uten vert?
– Gud er ikke nødvendig for å forklare universet. Stephen Hawkings modell er omtrent så nær vi kan komme en fullstendig forklaring av universets eksistens, skriver Øystein Elgarøy. (16.9.2010)
Les mer
Uønskede ytringer og sunne samfunn
Begrensninger på ytringsfriheten er ofte motivert av de beste hensikter, enten formålet er å hindre diskriminering, sikre stabilitet eller motvirke terrorisme, skriver leder for Menneskerettighetsakademiet, Lillian Hjorth. (10.9.2010)
Les mer
Islamdebattens lakmustest
– Motstanden mot moskeen på nedre Manhattan er krenkende. Den krenker en helt sentral vestlig verdi, nemlig religionsfriheten, mener Øyvind Strømmen. (25.8.2010)
Les mer
Undring er oppskrytt
– Jeg ble forsker fordi jeg liker å løse gåter, ikke fordi jeg drømte om å gå rundt med et forbløffet uttrykk i ansiktet. Det gjør jeg nesten alltid allikevel, skriver Øystein Elgarøy. (22.6.2010)
Les mer
Har religionene monopol på "undring"?
Vitenskapen er basert på undring, ydmykhet og åpenhet. Likevel gir oppegående folk inntrykk av at man må åpne seg for det religiøse for å "undres". Hvorfor? spør Even Gran. (7.6.2010)
Les mer
Rasespørsmålet
Rasespørsmålet er igjen på dagsordenen. Det er det liten grunn til å hisse seg opp over, skriver livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind. (20.5.2010)
Les mer
Når begynte universet?
Kosmologi er inne i en spennende fase der nye observasjoner og eksperimenter gjør oss i stand til å nærme oss svar på fundamentale spørsmål om universet vi lever i, skriver Øystein Elgarøy. (7.5.2010)
Les mer
Tvilsomme frihetskjempere
– Det er foruroligende at Frp lar seg inspirere av den amerikanske tea party-bevegelsen, skriver Øyvind Strømmen. Han tegner et bilde av en ytterliggående høyrebevegelse. (30.4.2010)
Les mer
Ateist-klabb for Clegg
Det er ikke bare i USA det er et problem for politikere å bli stemplet som ateist. Nå ror den britiske utfordreren Nick Clegg så godt han kan, skriver Even Gran. (27.4.2010)
Les mer
Gla’humanistene
Lars Petter Helgestad fikk ikke tilslutning til sin "humanismefasit" på samling i Humanistisk ungdom i januar. (21.4.2010)
Les mer
Den hellige boken – ondets rot
Fra starten av 1800-tallet ble bibelkritikken selve grunnlaget for et stort antall fritenkerforeninger i Vesten. Den store utfordringen i dag er å ta det samme oppgjør med islam, mener Levi Fragell. (14.4.2010)
Les mer
Om vaksinasjon og verdensbilder
– Meslinger og tuberkulose er i vekst. Felles for områdene der dette skjer, er at de er tett befolket av antroposofer og mennesker med alternativ livsstil, skriver Ida Jackson. (25.3.2010)
Les mer
Hvorfor jeg ikke er astrolog
– Astronomer har et spesielt ansvar for å stadig påminne folk om at astrologi er tøv. Jeg tror vi har vært for slappe på dette området de siste årene, skriver Øystein Elgarøy. (18.2.2010)
Les mer
Geert Wilders - anti-politikkens meister
Geert Wilders er verken ein liberalar eller ein forsvarar av ytringsfridomen. Difor er det noko ironisk over at tilhengjarane hans kjempar for ytringsfridom, skriv Øyvind Strømmen. (11.2.2010)
Les mer
Dødshjelp sparer liv!
– Mange liv kunne vært forlenget om pasienter visste at muligheten til en lovlig og verdig utvei var mulig når situasjonen ikke lenger er til å holde ut, skriver Levi Fragell. (27.1.2010)
Les mer
Takk for kritikk av humanismen
Kritisk refleksjon rundt humanismen bør være del av det å være humanist, og Jon Kvalbeins humanismekritikk blant det bedre jeg har lest fra norsk konservativt kristent hold, skriver Didrik Søderlind. (8.1.2010)
Les mer
|
|